Nepečené jahelné kuličky s mandlemi

11.06.2014 15:00

Nepečené jahelné kuličky s mandlemi

(z Biokuchařky Hanky Zemanové)

 

Ingredience:
200 g syrových jáhel, ¾ l jablečného moštu nebo vody, špetka mořské soli, 100 g rozinek, 100 g oloupaných a opražených mandlí, 250 g strouhaného kokosu, 4 lžíce sušeného ovesného nápoje, cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

 

Postup:

Jáhly uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli podle základního receptu (Jáhly pořádně properte a promněte rukama. Oprané jáhly dejte do vody v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Přiveďte k varu, osolte špetkou mořské soli, stáhněte oheň na minimum a vařte pod pokličkou 15-20 minut. Během vaření nemíchejte, jáhly by se mohly připálit. Uvařené jáhly nechte dojít 5-10 minut pod pokličkou.).
Když jáhly uvaříte v jablečném moštu, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim rozinky, mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.
Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2-4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.