MUNGO POLÉVKA S ŘASOU WAKAME (5 porcí)
MUNGO POLÉVKA S ŘASOU WAKAME (5 porcí)
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
kousek bílé části pórku
1 mrkev (nebo kousek papriky)
200 g munga
1,5 l horké vody
kousek řasy Wakame (12-15 cm)
2,5 lžičky soli (nebo méně a přidáme bujón)
2 lžičky majoránky
česnek a umeocet dle chuti
Namočíme mungo (stačí na 1-3 hodiny). Vodu poté slijeme a na vaření použijeme novou. Tím se zlepší stravitelnost a zkrátí doba varu.
Na oleji orestujeme cibulku a další zeleninu nakrájenou na kostičky, přidejte mungo a společně osmahněte. Přilijte horkou vodu, přidejte opláchnutou řasu a přiveďte k varu. Pod pokličkou vaříme do změknutí munga – přibližně 15-25 min. Osolíme, případně přidáme bujón.
Oddělíme část munga a zbytek i z řasou rozmixujeme. Můžeme i rozmixovanou část přecedit přes sítko, polévka je pak jemnější. Vrátíme nerozmixovanou část zpět, ochutíme umeoctem, česnekem a majoránkou a můžeme podávat!
Recept: Hanka Zemanová – BioAbecedář