Rohlíky a chléb
10.07.2014 14:46
DOBRÉ ROHLÍKY (zdroj-mimibazar.sk)
====================================
350g Schar Mix B
1 polévková lžíce psyllia
1 polévková lžíce pohankové mouky
5g soli
12g droždí
2 polévkové lžíce oleje
350ml vlažné vody
Smícháme suché ingredience,ve vlažné vodě rozpustíme kvasnice a přidáme olej,
poté vmícháme suché ingredience a vyhněteme těsto.Naolejovanýma rukama děláme válečky
a dáme do formy na bagety.Necháme kynout asi 45 minut,dokud se objem nezdvojnásobí,
potřeme osolenou vodou,dáme péct na 180°C 30-45 minut až jsou rohlíky vypečené do zlatava.
CHLÉB PODLE PANA FRANTIŠKA (zdroj stránky Ivako.cz)
======================================================
Použita směs č.2
250g Jizerky přirozeně bezlepkové
125g kukuřičné polohrubé (v původním receptu použita hladká)
125g pohankové mouky
koření a přísady (měřeno odměrkou od pekárny-malá 4,5ml,velká 14ml,zároveň uvedeny i gramy)
10g soli 2 MO
25g mletého lněného semínka 4 VO
10g psyllia 2 VO
10g bramborové kaše 2 VO (osobně jsem nedala)
7g mlétý kmín - dle chuti 1 VO
2g guagarová nebo xantanová guma 1/2 MO (osobně jsem nedala)
1g chlebového koření-dle chuti 1 MO
1/2 tablety šumivého celaskonu (osobně jsem nedala)
470 ml vlažné vody
1 malá odměrka cukru
5g instantního a nebo 14g čerstvého droždí
2 polévkové lžíce oleje
Smícháme suché ingredience,ve vodě rozpustíme kvasnice a vmícháme suché ingredience,vyhněteme těsto
a dáme do olejem vymazané formy,necháme kynout na teplém místě pod mokrou utěrkou asi 45 minut.Dáme
péct do předem nahřáté trouby na 200°C,po chvíli pečení teplotustáhneme na 180°C,chléb pečeme asi
1 hodinu.
V původním receptu je uvedena příprava kvásku,osobně ho nedělám u žádného receptu a těsto mi vždy vykyne,
ale je na každém :-)