Recepty z velikonočního pečení
První várka receptů je tady, zbytek dodám až dorazí na mail.
Tvarohový beránek (bábovka)
Ingredience:
250g cukru krupice
250g rostlinného tuku (Hera, Zlatá Haná) + na vymazání
3 vejce
250g tvarohu (tučný z vaničky)
250g pohanková mouka
3 lžíce kakaa (nemusí být)
½ bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie)
pohanka krupice nebo pohanková kaše na vysypání formy
možno přidat ořechy, rozinky
Příprava: Předehřejte troubu na 170°C. Do mísy dejte tuk, cukr a utřete elektrickým šlehačem do světlé pěny. Poté zašlehejte postupně vejce. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte pohankou kaší, popř. pohankovou krupicí a vlijte těsto. Pečte dozlatova. V průběhu pečení zakryjte pečicím papírem, pokud by uprostřed ještě nebyla upečená a na povrchu už ano.
Recept na tvarohového beránka z pohankové mouky jsem čerpala z internetového obchodu Pohankový mlýn Šmajstrla. K pečení jsem použila pohankovou mouku Šmajstrla (viz odkaz, ve kterém najdete i recept), místo rostlinného tuku jsem použila máslo, prášek do pečiva byl od Vitany, formu jsem vysypávala pohankovou krupičkou. V bábovkové formě jsem pekla 40 minut při 170°C na horkovzduch. Beránka v keramické dvoudílné formě jsem pekla 80 minut v uzavřené formě, dále 10 minut v otevřené formě rovněž při 170°C na horkovzduch.
Bramborová buchta
1 kg syrových brambor (nastrouhat) spařit ½ l mléka, přidat 2 vejce, 7 stroužků česneku, 7 lžic oleje, 30dkg salámu, sůl, majoránka, kvásek: půl hrnku mléka, kostka kvasnic, špetka cukru, nakonec smíchat s ¾ kg bzl. mouky (namícháno na půl bzl. směs Doves farm fialová a kukuřičná mouka polohr.).
Plech pořádně vymazat olejem a vysypat strouhankou.
( nechat chvilku kynout v plechu s kulatýma rohama, před dopečením, když začne vrch zlátnout ještě potírám olejem)
Velikonoční nádivka bez lepku
housky z 1/2 kg Jizerka-přirozeně bezlepková - připravíme podle návodu na obale den předem
1kg uzeného - použila jsem uzené provázky
10 vajec
cca 1/4 l mléka-aby byli housky nasáté
kopřivy podle chuti - petrželka pokud nejsou kopřivy
sůl,pepř
Na kostičky nakrájíme uzené a housky.
V mléce rozšleháme žloutky a zalijeme jimi housky,necháme nasát.Pak vmícháme uzené,
kopřivy,opepříme,se solí opatrně podle slanosti uzeného.Nakonec pomalu vmísíme sníh z bílků,rozprostřeme
do pekáčku vymaštěného máslem.
Dobrou chuť a Veselé Velikonoce!!!