Recepty z velikonočního pečení

25.03.2015 16:02

První várka receptů je tady, zbytek dodám až dorazí na mail.

 

Tvarohový beránek  (bábovka)

 

Ingredience:

250g cukru krupice

250g rostlinného tuku (Hera, Zlatá Haná) + na vymazání

3 vejce

250g tvarohu (tučný z vaničky)

250g pohanková mouka

3 lžíce kakaa (nemusí být)

½ bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie)

pohanka krupice nebo pohanková kaše na vysypání formy

možno přidat ořechy, rozinky

 

Příprava: Předehřejte troubu na 170°C. Do mísy dejte tuk, cukr a utřete elektrickým šlehačem do světlé pěny. Poté zašlehejte postupně vejce. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte pohankou kaší, popř. pohankovou krupicí  a vlijte těsto. Pečte dozlatova. V průběhu pečení zakryjte pečicím papírem, pokud by uprostřed ještě nebyla upečená a na povrchu už ano.

Recept na tvarohového beránka z pohankové mouky jsem čerpala z internetového obchodu Pohankový mlýn Šmajstrla. K pečení jsem použila pohankovou mouku Šmajstrla (viz odkaz, ve kterém najdete i recept), místo rostlinného tuku jsem použila máslo, prášek do pečiva byl od Vitany, formu jsem vysypávala pohankovou krupičkou. V bábovkové formě jsem pekla 40 minut při 170°C na horkovzduch. Beránka v keramické dvoudílné formě jsem pekla 80 minut v uzavřené formě, dále 10 minut v otevřené formě rovněž při 170°C na horkovzduch.

www.pohankovymlyn.net/pohankovymlyn/eshop/6-1-Pohankova-mouka-krupice/0/5/1-Pohankova-mouka-Smajstrla-500-g

 

Bramborová buchta

1 kg  syrových brambor (nastrouhat) spařit ½ l mléka, přidat 2 vejce, 7 stroužků česneku, 7 lžic oleje, 30dkg salámu, sůl, majoránka, kvásek: půl hrnku mléka, kostka kvasnic, špetka cukru, nakonec smíchat s ¾ kg bzl. mouky (namícháno na půl  bzl. směs Doves farm fialová a kukuřičná mouka polohr.).

Plech pořádně vymazat olejem a vysypat strouhankou.

( nechat chvilku kynout v plechu s kulatýma rohama,  před dopečením, když začne vrch zlátnout ještě potírám olejem)

 

Velikonoční nádivka bez lepku
 

housky z 1/2 kg Jizerka-přirozeně bezlepková - připravíme podle návodu na obale den předem

1kg uzeného - použila jsem uzené provázky
10 vajec
cca 1/4 l mléka-aby byli housky nasáté
kopřivy podle chuti - petrželka pokud nejsou kopřivy
sůl,pepř

Na kostičky nakrájíme uzené a housky.
V mléce rozšleháme žloutky a zalijeme jimi housky,necháme nasát.Pak vmícháme uzené,
kopřivy,opepříme,se solí opatrně podle slanosti uzeného.Nakonec pomalu vmísíme sníh z bílků,rozprostřeme
do pekáčku vymaštěného máslem.
Dobrou chuť a Veselé Velikonoce!!!