Recepty z vánočního pečení

21.11.2014 14:30

Recepty z vánočního pečení

Citronové cukroví

320g mouky (namícháno 1/3 Jizerky + 2/3 Doves farm bordová),

150g moučk. cukru,

150g tuku (Hera),

vanilkový cukr,

šťáva + kůra z 1 citronu (použita sušená citr. kůra - chem. ošetření??)

Zpracujeme těsto, necháme odležet v chladu, vyválíme placku asi 2-3m tlustou, vykrajujeme tvary, pečeme .

Poleva: prosátý moučkový cukr, citr. šťáva, oříšek rozpuštěného másla, lžíce horké vody- hustota, aby šlo mazat, zdobíme kouskem rozinky.

 

Kokosky

3 bílky,

210g cukru krupice,

120g kokosu,

lžička kukuř. strouhanky

Bílky s cukrem šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, potom přidat kokos se strouhankou. Na pečící papír tvořit hrudky (zdobícím pytlíkem, já pouze dvěma lžičkami), pozvolna péct.

 

Kokosové kuličky

1 bílek,

120g cukru moučky,

50g sušeného mléka,

40g másla,

50g kokosu

Zpracovat z ingrediencí kouli, nechat ztuhnout v chladu, tvořit kuličky, obalovat v kokosu (lze i v kakau, nebo dle chuti)

 

 

Košíčky

200g cukru,

1 vanilk. cukr,

½ dl Tatry (lze i šlehačka),

citr. kůra – svařit ve vodní lázni

 

3 žloutky,

200g sekaných ořechů (vlašských),

½ dl rumu – přidat do svařené hmoty

 

Rozpuštěná čokoláda (rozpustím svou oblíbenou čokoládu, trochu nastavím ztuženým tukem, popř. cukr, kakao), do papírového košíčku vrstvíme: čokoláda – hmota- čokoláda, ozdobit kouskem ořechu.

 

Množství hmoty vyjde asi na tři tabulky čokolády.

 

Vánočka, mazanec v pekárně

Ingredience

350 ml vlažné vody
70 gr cukru
80 gr Hery rozpustit (nebo máslo)
2 celá rozmíchaná vejce
1 lžička citrónové šťávy
500 gr Mantler
1 lžička soli
3 lžičky sušeného droždí Saf-instant
rozinky drobně pokrájené(30gr)
mandle drobně pokrájené

Postup

  • Pečeme na program SWEET, kůrka střední, velikost větší.
  • Upečená vánočka vážila asi 1kg a do pekárny se sotva vešla, ale nepřetekla a upekla se dobře.
  • Navrchu pocukrujeme.
 

Kokosové rohlíčky

600 g pohankové mouky

250 g tuku (použila jsem máslo)

200 g cukru

2 vejce

250 g kokosu

mléko

rum

 

Těsto zpracováváme na vále. Tvarujeme rohlíčky. Tvary pečeme na vymazaném plechu. Po upečení cukrujeme.

 

Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 170°C cca 15 minut. Rohlíčků bylo cca 170 ks.

 

Zdroj: Pohanka ve mlýně a v kuchyni – Zdeněk Šmajstrla

 

Vánočka do formy:
pro formu "vánočka 30x15 cm"
1 hrnek Jizerka přirozeně bzl
1 hrnek Plain white od Dovesfarm
3 lžíce cukru krystal
1/2 balíčku sušených kvasnic
špetka soli
špetka mletého badyánu
špetka mletého nebo strouhaného muškátového oříšku
rozinky máčené v rumu
kůra z jednoho citronu strouhaná
1 vejce
cca 1 hrnek vlažného mléka 
asi 1/4 Hery rozehřát,aby byl vlahý

Vypracujeme ridší,kašovité těsto. Formu vymažeme a vysypeme moukou,těsto rovnoměrně do formy rozetřeme a necháme kynout asi 3/4 hodiny,pečeme na 180°C asi 1 hodinu,kontrolujeme.Můžeme upečení vyzkoušet špejlí.

 

Linecké cukroví bez lepku

70g cukru

210g Směsi bílé

140g tuku - Heru nebo máslo

citronová kůra, 2-3 kapky citr. šťávy

1 žloutek

Postup

Vypracujeme na vále těsto a necháme jej chvilku v lednici odpočinout.

Poté vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrajujeme tvary.

Upečeme do růžova a po vychladnutí  spojujeme ostřejší marmeládou.

 

Cizrnovo-pohankové cukroví

Co potřebujete:
50 g pohankové mouky + cca 20 g na válení-pokud budete vykrajovat mezi folií ci ig.sáčkem,tak už nepodsypávat,dařilo se
35 g medu
30 g oleje
85 g syrové pohanky-v původním receptu myšlena lámanka,narazila jsem na pohankové klíčka,tak jsem použia klíčky stejné váhy
85 g cizrny z konzervy-pomačkat vidličkou
1 ks vajíčka
60 g maremelády (u nás domácí rybízová s polovičním množstvím cukru)
50 g hořké čokolády
slunečnicová semínky / kokos na dozdobení
 

Pohanku rozdrťte na jemno (klíčky jsem jen přebrala od slupek), smíchejte s cizrnou, moukou, medem, olejem a vajíčkem. Směs pořádně promíchejte, až vám vznikne těsto,je to lepivé a nechala jsem odpočinout,aby se proleželo-tak 2 hodiny. Vyválejte plát a vykrajujte libovolné tvary. Dejte péct na cca 15 minut na 160 stupňů,kraje začnout zlatavět. Povychladnutí slepujte marmeládou, ozdobte čokoládou,posypte semínky nebo kokosem,zvolila jsem kokos.
Z této dávky vytvoříte přibližně 30 ks cukroví a je výýýborné!!!!

 

 

Linecké cukroví 1.                  (zdroj z časopisu s vánočními lepkovými recepty)
==================
270g Jizerka přirozeně bezlepková  (v originále 250g hladké mouky lepkové)
100g cukr moučka
150g másla (požila jsem Heru)
2 žloutky (dala jsem 1 vejce celé a 1 žloutek)
2 lžíce mléka

Zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,vychlazené vyválíme mezi
dvěma mikrotenovými foliemi  a vykrajujeme tvary,pečeme na 175°C do řůžova.

Poznámka:Těsto je při zpracování mírně lepivé,mezi foliemi jsem již nepodsypávala
moukou a na plech jsem kladla pomocí nože.I zdánlivě řidší těsto se při pečení "zcelí"
a pečené tvary se nelámou.

Linecké cukroví 2. ( kytičky pokapané čokoládou)
==================
135g Shar MIX C Patisserie      ( v originále 250g hladké mouky lepkové)
145g Doves Farm rýžová-žlutý obal (k zakoupení v Kauflandu)
100g cukru moučka
150g másla (použila jsem Heru)
2 žloutky (dala jsem 1 vejce a 1 žloutek)
2 lžíce mléka

Zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,vychlazené vyválíme mezi
dvěma mikrotenovými foliemi  a vykrajujeme tvary,pečeme na 175°C do řůžova.

Poznámka:Těsto z těchto muk bylo více lepivé než z Jizerky a tak jsem musela ještě přidávat
mouku,(gramáž v rozpisu je již po přidání mouky),
ale jen po 10 g,aby těsto nebylo tuhé.Při válení mezi mikr. foliemi jsem těsto podsypávala
moukou,bylo dost "řídké",ale po upečení opět tvary držely a nelámaly se!

Pracny    (zdroj časopis Albert)
======
350g přirozeně bzl Jizerky
50g Holandského kakaa
260g másla + 2 lžíce mléka (dala jsem Heru)
250g moučkového cukru
120g vlašských ořechů,mletých
na špičku nože skořice
špetka tlučeného hřebíčku

Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto a necháme odpočinout v chladu,pak vtlačujeme do vymazaných
formiček a pečeme při 180°C asi 12-15 minut.
Poznámka:formičky jsem při prvním použití raději i vysypala moukou,při opakovaném použití už ne.

Perníčky     (zdroj - podle receptu paní Dáši,která měla ukázku tohoto cukroví na vánočním setkání minulý rok)
========
650g přirozeně bzl Jizerky
240g cukru moučka
4 vejce (dala jsem pět)
100g medu
50g Omegy (dala jsem Heru)
2 kávové lžičky perníkového koření
1-2 lžičky jedlé sody
2-3 lžičky kakaa

Na potření rozšlehané vejce.

Ze všech ingrediencí zpracujem těsto a necháme alespoň den odležet.Vyválíme plát asi 3-4
mm silný a vykrajujeme libovolné tvary,potřeme vejcem a pečeme
cca na 160-170°C.
Poznámka:s těstem se výborně pracuje,válela jsem mezi folií

Ořechy     (zdroj - stránky ivako.cz)
======
120g přirozeně bzl Jizerky
90g Hery
70g cukru moučka
50g mletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce kakaa

Ze všech ingredincí zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout,malé kousky těsta vtlačujeme do vymazaných
formiček (opět jsem poprvé raději i vysypala mouku,pak už ne).Pečeme na cca160-170°C.

Náplň:
100g moučkového cukru
1/2 másla
50g vlašských ořechů mletých
rum dle chuti

Vyšleháme cukr s máslem,přidáme ořechy a rum,znovu prošleháme.
Slepujeme ořechy.

Ořechovo-kávové trubičky    (zdroj - stránky ivako.cz)
========================
320g přirozeně bzl Jizerky
160g moučkového cukru
160g másla (dal jsem Heru)
100g mletých ořechů vlašských (jdou i lískové)
1 menší vejce
2 polévkové lžíce kakaa

Ze všech ingrediencí zpracujme těsto,necháme odpočinout a mezi folií vyválíme tenčí plát.
Rádýlkem krájíme proužky těsta široké podle velikosti trubiček,které máme.Trubičky pomažeme tukem
a těsto začneme namotávat,rádýlkem odkrojíme po naměření,aby těsto na sebe navazovalo,konce přitiskneme k sobě.
Pečeme na cca 160-170°C asi 8.10 minut,necháme zchladnout a poté trubičky ztahujeme.Po vychladnutí namáčíme oba
konce v čokoládové polevě,je dobré před tím nechat trubičky vychladit v lednici.
Plníme libovolným krémem,trubičky jsou původně psané jako pařížské.
Plnila jsem kávovým krémem.

Kávový krém:
1 máslo
130g cukru moučka prosátého
silná čarná káva podle chuti (dala jsem cca 1dcl)

Ušleháme máslo s cukrema postupně zašleháváme kávu.
Trubičky plníme cukrářským sáčkem s trezírovací špičkou.

Bezé rohlíčky    (zdroj časopis blesk)
=============
5 bílků
380g moučkového cukru
20g mletých vlašských ořechů (zdálo se mi to velmi málo a proto jsem přidávala
                   až mi podíl ořechů v bílkové hmotě připadal přiměřený)
4 g strouhanky    (také jsem přidala od oka více)

Na Krém:
250ml mléka
1 vanilkový pudinky dr.Oetkera
1 máslo
130g moučkového cukru
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

Postup rohlíčky:
Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny,přidáme ořechy a strouhanku a zamícháme.
naplníme cukrářský sáček s hladkou širší špičkou a stříkáme rohlíčky na pečící papír.Sušíme asi
3/4 hodiny na 130°C.Necháme vychladnout a nastříkáme na ně ozdobnou špičkou krém.
Namáčíme v řidší čokoládové polevě,před máčením je dobré nechat rohlíčky s krémem vychladit!!!!!

Postup přípravy krému:
V troše mléka rozmícháme pudink a uvaříme ho do husta ve zbylém zahřátém mléce.
Necháme za občasného promíchání plně vychladnout.Vyšleháme cukr,máslo,rum a kakao
a všleháme vychladlý pudink-všechny ingredience musí mít pokojouvou teplotu!!!

Žloutkové rohlíčky   (zdroj - stránky ivako.cz)
==================
4 vařené žloutky natvrdo
150g ,oučkového cukru
200g přirozeně bzl Jizerky
200g Mix C Patisserie
1 hera
na slepení marmeláda a poleva na ozdobení

Ingredience vypracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,Strojkem děláme
rohlíčky a pečeme na cca 170°C.Slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládové polevě.

Kokosové rohlíčky   (zdroj - recept podle paní Dáši)
=================
180g másla (použila jsem Heru)
250-300g přirozeně bzl jizerky (dala jsem asi 260g)
80-100g kokosu (dala jsem 100g),podle receptu lze použít i mandle a nebo ořechy
100g cukru moučka

Zpracujeme vše v těsto a necháme odležet 2 hodiny až 1 den,tvoříme rohlíčky-nešly mi
ručně válet a proto jsem vykrajovala měsíčky ze silnějšího plátu!Vyválele jsem mezi foliemi.

Vanilkové rohlíčky    (zdroj ivako.cz)
==================
100g přor.bzl Jizerky
50g Mix C Patisserie
1 ploévková lžíce solamylu
30g moučkového cukru
50g mletých vlašských ořachů (možno i mandle a nebo lískové)
100g másla (dala jsem Heru)
1 žloutek
citronová kůra

cukr moučka a vanilkový cukr na obalení

Vypracujeme těsto a necháme odležet,vyvalujeme malé tlusté rohlíčky a pečeme na cca
160-170°C.Mírně vychladlé obalujeme ve směsi cukrů.
POZOR!!!!!Rohlíčky jsou velmi lámavé,opatně s nimi manipulujeme!!!!

Řízky a tři druhy trojobalu
===========================
Toto je pokrm,který nění nijk složitý,ale na dietě nemá celaik tolik času a nebo chuti,aby vše zkoušel
a proto jsme pro vás připravily tři druhy trojobalu.
Třeba vám zachutná jeden z nich a ještě jste neměli šanci ho sami vyzkoušet :-)

kuřecí prsní řízky
mouky na trojobal:

Mantler
rýžová mouka
Jizerka

strouhanka:

Extrudo obyčejná
Extrudo papriková
mleté corn flakes
mleté kukuřičné křehké plátky

Bramborový salát     (množství podle osob)
=================
brambory
majonéza
vejce
petržel
celer
mrkev
hrášek
hořčici
worčestr
cukr
pepř,sůl

Brambory uvaříme ve slupce den předem,vychladlé oloupeme a protlačíme přes mřížku,
zeleninu uvaříme do poloměkka ve sladkokyselé osoléné vodě a pokrájíme ji na kostičky.
Vejce natvrdo oloupeme a protlačíme také přes mřížku (dáme je stranou a vmícháme až naposledy).
Brambory,zeleninu a majonézu promícháme,osolíme,opepříme,přidáme dle chuti cukr,worčestr,hořčici.
Znovu promícháme a přidáme vejce a hrášek.

Vánočka     (zdroj hrníčková kuchařka)
=======
3 hrnky bzl mouky (Mix B a rýžová mouka)
5 lžic cukru krupice
1/3 másla
3/4 kostky droždí
asi 3/4 hrnku mléka
1 žloute (dávám celé vejce)
sůl špetka
1 vanilkový cukr
l lžička nastrouhané citronové kůry
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 hvězdičky tlučeného badyánu
tři lžíce rozinek namočených a okapaných
2 lžíce oloupaných mandlí

Vypracujeme těsto.Pokud se nám zdá řídké,opatrně přidáme trochu mouky,pokud tuhé,tak přilijeme mléko.
Těsto v bzl podobě je třeba mít spíše řidší,lepivější,bzl mouka pojme více tekutin a po upečení je těsto
sušší.Vánočku proto doporučuji péci ve formě,aby řidší těsto drželo tvar.