Recepty z vánočního pečení
Recepty z vánočního pečení
Citronové cukroví
320g mouky (namícháno 1/3 Jizerky + 2/3 Doves farm bordová),
150g moučk. cukru,
150g tuku (Hera),
vanilkový cukr,
šťáva + kůra z 1 citronu (použita sušená citr. kůra - chem. ošetření??)
Zpracujeme těsto, necháme odležet v chladu, vyválíme placku asi 2-3m tlustou, vykrajujeme tvary, pečeme .
Poleva: prosátý moučkový cukr, citr. šťáva, oříšek rozpuštěného másla, lžíce horké vody- hustota, aby šlo mazat, zdobíme kouskem rozinky.
Kokosky
3 bílky,
210g cukru krupice,
120g kokosu,
lžička kukuř. strouhanky
Bílky s cukrem šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, potom přidat kokos se strouhankou. Na pečící papír tvořit hrudky (zdobícím pytlíkem, já pouze dvěma lžičkami), pozvolna péct.
Kokosové kuličky
1 bílek,
120g cukru moučky,
50g sušeného mléka,
40g másla,
50g kokosu
Zpracovat z ingrediencí kouli, nechat ztuhnout v chladu, tvořit kuličky, obalovat v kokosu (lze i v kakau, nebo dle chuti)
Košíčky
200g cukru,
1 vanilk. cukr,
½ dl Tatry (lze i šlehačka),
citr. kůra – svařit ve vodní lázni
3 žloutky,
200g sekaných ořechů (vlašských),
½ dl rumu – přidat do svařené hmoty
Rozpuštěná čokoláda (rozpustím svou oblíbenou čokoládu, trochu nastavím ztuženým tukem, popř. cukr, kakao), do papírového košíčku vrstvíme: čokoláda – hmota- čokoláda, ozdobit kouskem ořechu.
Množství hmoty vyjde asi na tři tabulky čokolády.
Vánočka, mazanec v pekárně
Ingredience
350 ml vlažné vody70 gr cukru
80 gr Hery rozpustit (nebo máslo)
2 celá rozmíchaná vejce
1 lžička citrónové šťávy
500 gr Mantler
1 lžička soli
3 lžičky sušeného droždí Saf-instant
rozinky drobně pokrájené(30gr)
mandle drobně pokrájené
Postup
- Pečeme na program SWEET, kůrka střední, velikost větší.
- Upečená vánočka vážila asi 1kg a do pekárny se sotva vešla, ale nepřetekla a upekla se dobře.
- Navrchu pocukrujeme.
Kokosové rohlíčky
600 g pohankové mouky
250 g tuku (použila jsem máslo)
200 g cukru
2 vejce
250 g kokosu
mléko
rum
Těsto zpracováváme na vále. Tvarujeme rohlíčky. Tvary pečeme na vymazaném plechu. Po upečení cukrujeme.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 170°C cca 15 minut. Rohlíčků bylo cca 170 ks.
Zdroj: Pohanka ve mlýně a v kuchyni – Zdeněk Šmajstrla
Vánočka do formy:
pro formu "vánočka 30x15 cm"
1 hrnek Jizerka přirozeně bzl
1 hrnek Plain white od Dovesfarm
3 lžíce cukru krystal
1/2 balíčku sušených kvasnic
špetka soli
špetka mletého badyánu
špetka mletého nebo strouhaného muškátového oříšku
rozinky máčené v rumu
kůra z jednoho citronu strouhaná
1 vejce
cca 1 hrnek vlažného mléka
asi 1/4 Hery rozehřát,aby byl vlahý
Vypracujeme ridší,kašovité těsto. Formu vymažeme a vysypeme moukou,těsto rovnoměrně do formy rozetřeme a necháme kynout asi 3/4 hodiny,pečeme na 180°C asi 1 hodinu,kontrolujeme.Můžeme upečení vyzkoušet špejlí.
Linecké cukroví bez lepku
70g cukru
210g Směsi bílé
140g tuku - Heru nebo máslo
citronová kůra, 2-3 kapky citr. šťávy
1 žloutek
Postup
Vypracujeme na vále těsto a necháme jej chvilku v lednici odpočinout.
Poté vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrajujeme tvary.
Upečeme do růžova a po vychladnutí spojujeme ostřejší marmeládou.
Cizrnovo-pohankové cukroví
50 g pohankové mouky + cca 20 g na válení-pokud budete vykrajovat mezi folií ci ig.sáčkem,tak už nepodsypávat,dařilo se
35 g medu
30 g oleje
85 g syrové pohanky-v původním receptu myšlena lámanka,narazila jsem na pohankové klíčka,tak jsem použia klíčky stejné váhy
85 g cizrny z konzervy-pomačkat vidličkou
1 ks vajíčka
60 g maremelády (u nás domácí rybízová s polovičním množstvím cukru)
50 g hořké čokolády
slunečnicová semínky / kokos na dozdobení
Pohanku rozdrťte na jemno (klíčky jsem jen přebrala od slupek), smíchejte s cizrnou, moukou, medem, olejem a vajíčkem. Směs pořádně promíchejte, až vám vznikne těsto,je to lepivé a nechala jsem odpočinout,aby se proleželo-tak 2 hodiny. Vyválejte plát a vykrajujte libovolné tvary. Dejte péct na cca 15 minut na 160 stupňů,kraje začnout zlatavět. Povychladnutí slepujte marmeládou, ozdobte čokoládou,posypte semínky nebo kokosem,zvolila jsem kokos.
Z této dávky vytvoříte přibližně 30 ks cukroví a je výýýborné!!!!
Linecké cukroví 1. (zdroj z časopisu s vánočními lepkovými recepty)
==================
270g Jizerka přirozeně bezlepková (v originále 250g hladké mouky lepkové)
100g cukr moučka
150g másla (požila jsem Heru)
2 žloutky (dala jsem 1 vejce celé a 1 žloutek)
2 lžíce mléka
Zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,vychlazené vyválíme mezi
dvěma mikrotenovými foliemi a vykrajujeme tvary,pečeme na 175°C do řůžova.
Poznámka:Těsto je při zpracování mírně lepivé,mezi foliemi jsem již nepodsypávala
moukou a na plech jsem kladla pomocí nože.I zdánlivě řidší těsto se při pečení "zcelí"
a pečené tvary se nelámou.
Linecké cukroví 2. ( kytičky pokapané čokoládou)
==================
135g Shar MIX C Patisserie ( v originále 250g hladké mouky lepkové)
145g Doves Farm rýžová-žlutý obal (k zakoupení v Kauflandu)
100g cukru moučka
150g másla (použila jsem Heru)
2 žloutky (dala jsem 1 vejce a 1 žloutek)
2 lžíce mléka
Zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,vychlazené vyválíme mezi
dvěma mikrotenovými foliemi a vykrajujeme tvary,pečeme na 175°C do řůžova.
Poznámka:Těsto z těchto muk bylo více lepivé než z Jizerky a tak jsem musela ještě přidávat
mouku,(gramáž v rozpisu je již po přidání mouky),
ale jen po 10 g,aby těsto nebylo tuhé.Při válení mezi mikr. foliemi jsem těsto podsypávala
moukou,bylo dost "řídké",ale po upečení opět tvary držely a nelámaly se!
Pracny (zdroj časopis Albert)
======
350g přirozeně bzl Jizerky
50g Holandského kakaa
260g másla + 2 lžíce mléka (dala jsem Heru)
250g moučkového cukru
120g vlašských ořechů,mletých
na špičku nože skořice
špetka tlučeného hřebíčku
Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto a necháme odpočinout v chladu,pak vtlačujeme do vymazaných
formiček a pečeme při 180°C asi 12-15 minut.
Poznámka:formičky jsem při prvním použití raději i vysypala moukou,při opakovaném použití už ne.
Perníčky (zdroj - podle receptu paní Dáši,která měla ukázku tohoto cukroví na vánočním setkání minulý rok)
========
650g přirozeně bzl Jizerky
240g cukru moučka
4 vejce (dala jsem pět)
100g medu
50g Omegy (dala jsem Heru)
2 kávové lžičky perníkového koření
1-2 lžičky jedlé sody
2-3 lžičky kakaa
Na potření rozšlehané vejce.
Ze všech ingrediencí zpracujem těsto a necháme alespoň den odležet.Vyválíme plát asi 3-4
mm silný a vykrajujeme libovolné tvary,potřeme vejcem a pečeme
cca na 160-170°C.
Poznámka:s těstem se výborně pracuje,válela jsem mezi folií
Ořechy (zdroj - stránky ivako.cz)
======
120g přirozeně bzl Jizerky
90g Hery
70g cukru moučka
50g mletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce kakaa
Ze všech ingredincí zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout,malé kousky těsta vtlačujeme do vymazaných
formiček (opět jsem poprvé raději i vysypala mouku,pak už ne).Pečeme na cca160-170°C.
Náplň:
100g moučkového cukru
1/2 másla
50g vlašských ořechů mletých
rum dle chuti
Vyšleháme cukr s máslem,přidáme ořechy a rum,znovu prošleháme.
Slepujeme ořechy.
Ořechovo-kávové trubičky (zdroj - stránky ivako.cz)
========================
320g přirozeně bzl Jizerky
160g moučkového cukru
160g másla (dal jsem Heru)
100g mletých ořechů vlašských (jdou i lískové)
1 menší vejce
2 polévkové lžíce kakaa
Ze všech ingrediencí zpracujme těsto,necháme odpočinout a mezi folií vyválíme tenčí plát.
Rádýlkem krájíme proužky těsta široké podle velikosti trubiček,které máme.Trubičky pomažeme tukem
a těsto začneme namotávat,rádýlkem odkrojíme po naměření,aby těsto na sebe navazovalo,konce přitiskneme k sobě.
Pečeme na cca 160-170°C asi 8.10 minut,necháme zchladnout a poté trubičky ztahujeme.Po vychladnutí namáčíme oba
konce v čokoládové polevě,je dobré před tím nechat trubičky vychladit v lednici.
Plníme libovolným krémem,trubičky jsou původně psané jako pařížské.
Plnila jsem kávovým krémem.
Kávový krém:
1 máslo
130g cukru moučka prosátého
silná čarná káva podle chuti (dala jsem cca 1dcl)
Ušleháme máslo s cukrema postupně zašleháváme kávu.
Trubičky plníme cukrářským sáčkem s trezírovací špičkou.
Bezé rohlíčky (zdroj časopis blesk)
=============
5 bílků
380g moučkového cukru
20g mletých vlašských ořechů (zdálo se mi to velmi málo a proto jsem přidávala
až mi podíl ořechů v bílkové hmotě připadal přiměřený)
4 g strouhanky (také jsem přidala od oka více)
Na Krém:
250ml mléka
1 vanilkový pudinky dr.Oetkera
1 máslo
130g moučkového cukru
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Postup rohlíčky:
Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny,přidáme ořechy a strouhanku a zamícháme.
naplníme cukrářský sáček s hladkou širší špičkou a stříkáme rohlíčky na pečící papír.Sušíme asi
3/4 hodiny na 130°C.Necháme vychladnout a nastříkáme na ně ozdobnou špičkou krém.
Namáčíme v řidší čokoládové polevě,před máčením je dobré nechat rohlíčky s krémem vychladit!!!!!
Postup přípravy krému:
V troše mléka rozmícháme pudink a uvaříme ho do husta ve zbylém zahřátém mléce.
Necháme za občasného promíchání plně vychladnout.Vyšleháme cukr,máslo,rum a kakao
a všleháme vychladlý pudink-všechny ingredience musí mít pokojouvou teplotu!!!
Žloutkové rohlíčky (zdroj - stránky ivako.cz)
==================
4 vařené žloutky natvrdo
150g ,oučkového cukru
200g přirozeně bzl Jizerky
200g Mix C Patisserie
1 hera
na slepení marmeláda a poleva na ozdobení
Ingredience vypracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,Strojkem děláme
rohlíčky a pečeme na cca 170°C.Slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládové polevě.
Kokosové rohlíčky (zdroj - recept podle paní Dáši)
=================
180g másla (použila jsem Heru)
250-300g přirozeně bzl jizerky (dala jsem asi 260g)
80-100g kokosu (dala jsem 100g),podle receptu lze použít i mandle a nebo ořechy
100g cukru moučka
Zpracujeme vše v těsto a necháme odležet 2 hodiny až 1 den,tvoříme rohlíčky-nešly mi
ručně válet a proto jsem vykrajovala měsíčky ze silnějšího plátu!Vyválele jsem mezi foliemi.
Vanilkové rohlíčky (zdroj ivako.cz)
==================
100g přor.bzl Jizerky
50g Mix C Patisserie
1 ploévková lžíce solamylu
30g moučkového cukru
50g mletých vlašských ořachů (možno i mandle a nebo lískové)
100g másla (dala jsem Heru)
1 žloutek
citronová kůra
cukr moučka a vanilkový cukr na obalení
Vypracujeme těsto a necháme odležet,vyvalujeme malé tlusté rohlíčky a pečeme na cca
160-170°C.Mírně vychladlé obalujeme ve směsi cukrů.
POZOR!!!!!Rohlíčky jsou velmi lámavé,opatně s nimi manipulujeme!!!!
Řízky a tři druhy trojobalu
===========================
Toto je pokrm,který nění nijk složitý,ale na dietě nemá celaik tolik času a nebo chuti,aby vše zkoušel
a proto jsme pro vás připravily tři druhy trojobalu.
Třeba vám zachutná jeden z nich a ještě jste neměli šanci ho sami vyzkoušet :-)
kuřecí prsní řízky
mouky na trojobal:
Mantler
rýžová mouka
Jizerka
strouhanka:
Extrudo obyčejná
Extrudo papriková
mleté corn flakes
mleté kukuřičné křehké plátky
Bramborový salát (množství podle osob)
=================
brambory
majonéza
vejce
petržel
celer
mrkev
hrášek
hořčici
worčestr
cukr
pepř,sůl
Brambory uvaříme ve slupce den předem,vychladlé oloupeme a protlačíme přes mřížku,
zeleninu uvaříme do poloměkka ve sladkokyselé osoléné vodě a pokrájíme ji na kostičky.
Vejce natvrdo oloupeme a protlačíme také přes mřížku (dáme je stranou a vmícháme až naposledy).
Brambory,zeleninu a majonézu promícháme,osolíme,opepříme,přidáme dle chuti cukr,worčestr,hořčici.
Znovu promícháme a přidáme vejce a hrášek.
Vánočka (zdroj hrníčková kuchařka)
=======
3 hrnky bzl mouky (Mix B a rýžová mouka)
5 lžic cukru krupice
1/3 másla
3/4 kostky droždí
asi 3/4 hrnku mléka
1 žloute (dávám celé vejce)
sůl špetka
1 vanilkový cukr
l lžička nastrouhané citronové kůry
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 hvězdičky tlučeného badyánu
tři lžíce rozinek namočených a okapaných
2 lžíce oloupaných mandlí
Vypracujeme těsto.Pokud se nám zdá řídké,opatrně přidáme trochu mouky,pokud tuhé,tak přilijeme mléko.
Těsto v bzl podobě je třeba mít spíše řidší,lepivější,bzl mouka pojme více tekutin a po upečení je těsto
sušší.Vánočku proto doporučuji péci ve formě,aby řidší těsto drželo tvar.