Recepty z bezlepkového chlebování
Chléb z domácí směsi (zlatý hřeb)
Vycházela jsem z receptu od paní Ivy:
https://www.ivako.cz/images/kucharka/chlebapekarna3.htm
Pro nynější pečení jsem poměry směsí upravila následovně:
250 g Schär Mix B
50 g pohanková mouka Šmajstrla (www.pohankovymlyn.net)
50 g pohanková krupice Šmajstrla
25 g celozrnná pohanka Šmajstrla (ta způsobí zabarvení chleba do tmava – pokud ji nedáte, chléb bude světlý)
25 g rýžová krupička jemná (Extrudo)
100 g Jizerka „zelená“
500 ml vlažné vody
cca 2 lžíce olivového oleje
cca 2 lžičky soli
cca 2 lžičky kmínu
cca 2 lžičky sušeného droždí
Chléb peču na program „Rychlý“, který v mé pekárně trvá 1 hodinu a 20 minut. Z toho je cca 18 minut hnětení a zbytek kynutí a pečení. Chléb po upečení nechávám ještě cca 20-30 minut v pekárně, potom mi jde lépe „vyklopit“. Chladnout ho nechávám na mřížce celou noc, ráno má krásně křupavou kůrčičku. ¾ si vždy rozkrájím na plátky a po dvou plátcích ho dávám zamrazit (když zamrazený večer vyndám, je ráno krásně křupavý jako čerstvý). ¼ chleba nechávám vcelku ke spotřebě.
Bagety ze Schäru
500g Mix it! universal (původní mouka Mix B)
10 g sušeného nebo
15 g čerstvého droždí
350 ml vody
1 lžička soli
Všechny přísady dáme do mísy a vypracujeme vláčné,tuhé těsto ( s moukou Schar Mix B by snad tuhé bylo-s Mix it! ne,bylo kašovité,lepivé).
Takže použijeme vlnkovaný plech na bagety a poklademe pečícím papírem,pomocí stěrky klademe těsto do žlábku a nakonec uhladíme po celé délce.Potřeme olejem a necháme kynout asi půl hodiny pod utěrkou,pečeme do zlatova na 180-200 °C v horkovzdušné troubě.