Recepty z bezlepkového chlebování

21.10.2014 15:43

Chléb z domácí směsi (zlatý hřeb)

Vycházela jsem z receptu od paní Ivy:

http://www.ivako.cz/images/kucharka/chlebapekarna3.htm

Pro nynější pečení jsem poměry směsí upravila následovně:

250 g Schär Mix B

  50 g pohanková mouka Šmajstrla (www.pohankovymlyn.net)

  50 g pohanková krupice Šmajstrla

  25 g celozrnná pohanka Šmajstrla (ta způsobí zabarvení chleba do tmava – pokud ji nedáte, chléb bude světlý)

  25 g rýžová krupička jemná (Extrudo)

100 g Jizerka „zelená“

500 ml vlažné vody

cca 2 lžíce olivového oleje

cca 2 lžičky soli

cca 2 lžičky kmínu

cca 2 lžičky sušeného droždí

Chléb peču na program „Rychlý“, který v mé pekárně trvá 1 hodinu a 20 minut. Z toho je cca 18 minut hnětení a zbytek kynutí a pečení. Chléb po upečení nechávám ještě cca 20-30 minut v pekárně, potom mi jde lépe „vyklopit“. Chladnout ho nechávám na mřížce celou noc, ráno má krásně křupavou kůrčičku. ¾ si vždy rozkrájím na plátky a po dvou plátcích ho dávám zamrazit (když zamrazený večer vyndám, je ráno krásně křupavý jako čerstvý). ¼ chleba nechávám vcelku ke spotřebě.

 

Bagety ze Schäru

500g  Mix it! universal (původní mouka Mix B)
10 g sušeného nebo 
15 g čerstvého droždí
350 ml vody
1 lžička soli

Všechny přísady dáme do mísy a vypracujeme vláčné,tuhé těsto ( s moukou Schar Mix B by snad tuhé bylo-s Mix it! ne,bylo kašovité,lepivé).
Takže  použijeme vlnkovaný plech na bagety a poklademe pečícím papírem,pomocí stěrky klademe těsto do žlábku a nakonec uhladíme po celé délce.Potřeme olejem a  necháme  kynout asi půl hodiny pod utěrkou,pečeme do zlatova na 180-200 °C v horkovzdušné troubě.